Alienum phaedrum torquatos nec eu, vis detraxit periculis ex, nihil expetendis in mei. Mei an pericula euripidis, hinc partem.
 

Terugblik op eerste jaar Koffiebus en een nieuwtje

De Koffiebus / Koffiebus nieuws  / Terugblik op eerste jaar Koffiebus en een nieuwtje

Terugblik op eerste jaar Koffiebus en een nieuwtje

 

Het vorige nieuwsbericht dateert alweer van meer dan een jaar geleden! Alsof er in de tussentijd niets gebeurd is; niets is minder waar. De Koffiebus is een levendige ontmoetingsplek geworden waar mensen elkaar ontmoeten, waar plezier wordt gemaakt en waar allerlei vrijwilligers graag een steentje aan bijdragen. De taart en koffie van de viering van het eerste  jubileumjaar zit al achter de kiezen. Hoog tijd om eens terug te blikken op afgelopen jaar. Een paar vragen aan coördinator Harm Messink.

 

Vertel eens, hoe gaat het met De Koffiebus?

“Het gaat boven verwachting! De verwachtingen waren hooggespannen. Aan de buitenkant hebben we een mooie bus gemaakt en dat trekt veel bekijks. Men wil zien wat er van de bus is geworden; qua inrichting, technisch etc. Maar het idee erachter, hoe zou dat zich gaan uitwerken? Nou, na een half jaar had de bus al zeker 50 vaste bezoekers uit alle lagen van de bevolking. Dat was een bemoedigende start.”

“Ik hoopte ook dat de mensen uit ‘de wijk’ zouden komen, in de breedste zin van het woord. Iedereen die zin heeft in koffie of thee. Dat is een vrij algemene doelgroep. Sommige partijen wilden een specifiekere doelgroep horen, bijvoorbeeld de subsidieverstrekkers die een bepaald doel voor ogen hebben. Maar ik hield de wijk voor ogen; iedereen is welkom en kan zich met elkaar verbinden. En dat gebeurt ook; studenten die vertellen over hun toekomstplannen, de chef-kok van een restaurant uit de stad die aan koffie toe is, mensen op weg naar de moskee of een hulpverlener die achter in de bus met een cliënt in gesprek is.”

 

Hoe loopt het met de vrijwilligers?

“Er zijn inmiddels zeker 100 vrijwilligers actief; schenkers, bakkers, soepmakers, chauffeurs, technische mensen voor de bus, pr/communicatie en bestuur van de stichting. Inmiddels een voltallige organisatie!”

“Ook de verwachtingen als het gaat om het vinden van vrijwilligers zijn dus overtroffen. De belangeloze inzet en het plezier waarmee het werk wordt gedaan is mooi om te zien. Mensen sluiten met energie de dag af. Wat opvalt bij vrijwilligers is het gemak waarop gesprekken worden aangeknoopt. Het eten wat we bedienen is een middel geworden om in gesprek te komen in plaats van een doel op zich.”

“Wijkbewoners bieden soms ook spontaan hun eigen talent aan nadat ze een bezoek hebben gebracht. ‘Ik kan ook wel eens iets bakken of een soepje maken’, is dan de uitnodiging. Mooi, want zo wordt het steeds meer een bewonersinitiatief waar de kracht en inzet van de wijk tot zijn recht komt. De aanwas van vrijwilligers loopt zo ook op een natuurlijke en organische manier.”

Hoe komt ‘de sociale VVV’ tot uiting?

“Het gebeurt wel maar onder de oppervlakte. Het is lastig om alle verschillende vrijwilligers de sociale kaart te laten kennen. Maar dit is ook nog wat moet groeien. Ik wil papierwerk voorkomen; er is geen rek met folders of iets dergelijks. Wel heb ik de Wijkkaart van Indebuurt033 bij de hand. Hier staan de meeste wijkinitiatieven op waar we naar doorverwijzen. Ik ben nog aan het nadenken over een format waarmee instellingen digitaal een presentatie aan kunnen leveren voor op het beeldscherm.”

“Veelal gaat het helpen of verwijzen mondeling en door bezoekers onderling. Een voorbeeld: een bezoeker zat veel alleen thuis en had weinig om handen. Een andere bezoeker wees haar op een dagbesteding waar ze zelf wekelijks komt. Nu gaat deze mevrouw ook wekelijks naar deze dagbesteding en heeft, naast de koffiebus, een groter sociaal leven gekregen.”

Sinds kort sta je ook op het Neptunusplein, hoe gaat dat?

“Voor mijn gevoel begint de Koffiebus hier weer opnieuw zoals een jaar geleden. Het Neptunusplein is qua ligging anders opgezet; mensen lopen langs de bus als ze onderweg zijn naar de winkels. Het kost iets meer inspanning om mensen warm te maken voor een bezoekje. We nodigen mensen actief uit voor een kopje koffie. In de ochtend is het vaak rustig. Dat is overigens niet per se negatief. We hebben zo meer tijd voor de individuele bezoeker die bewust naar de bus komt om kennis te maken. Het aantal bezoekers zegt dus niets over het succes van De Koffiebus. Dat is iets wat ik zal moeten blijven vertellen.”

“De wijk rond het Neptunusplein is erg multi-cultureel en intussen zie ik steeds meer mensen van verschillende afkomst komen. Er is een leuke mix; van man onderweg naar de moskee of een vrouw die met hulpverlener van Buurtzorg een wandeling maakt door de wijk. En een vrouw de al jaren niet buiten was geweest en door vriendinnen was meegenomen naar de Koffiebus. De Koffiebus is heel laagdrempelig, figuurlijk dan welteverstaan!”

Met welke bedrijven/organisaties werk je samen?

“Wanneer we op een plein in Amersfoort willen gaan staan, heb ik vooraf contact met de Winkeliersvereniging. Wanneer zij aangeven dat De Koffiebus welkom is, vragen we de standplaatsvergunning aan bij de gemeente. De volgende stap is om de ondernemers van het plein op de hoogte te stellen van ons doel. We geven hen vaak ook een cadeautje voor hun klanten waarvan zij denken dat hij of zij wel een bak koffie met aandacht kan gebruiken. Op deze manier is er een mooie wisselwerking tussen ondernemer en Koffiebus.”

“Soms krijg ik ook de vraag om bij een bedrijf of instelling de koffie te verzorgen. In juni ben ik bij een basisschool geweest om koffie en taart te serveren tijdens een studiedag. Ook zijn we tot twee keer toe bij Metaaltechniek geweest; eerst mochten we de MAF-bijeenkomst van een natje en een droogje voorzien. Later in het jaar vierden zij hun 25 jarig jubileum waar we weer mochten aanrijden om het geheel een feestelijk tintje te geven.”

“Verder ben ik bezig om de bus financieel te verduurzamen met het opzetten van een zakelijke versie op Vrienden van De Koffiebus. Daar vertel ik graag later meer over.”

Heb je nog nieuws?

“Jazeker, Aankomende vrijdag, 8 november 2019 tussen 10:00 en 11:00 komen we op TV, bij Koffietijd (RTL4). Koffietijd heeft recent opnames gemaakt voor hun item ‘Een dagje meelopen als vrijwilliger bij’…. Natuurlijk ben ik samen met meer dan 100 vrijwilligers erg dankbaar dat we in een jaar tijd al landelijke publiciteit krijgen voor ons werk!”